Campbell-Stokes zonnerecorder

Artikel 13 van 13
€ 29,95 (inclusief btw)

Nieuwe bestellingen worden altijd op woensdag- of donderdagochtend verstuurd. Heeft het meer haast? Laat het even weten met een mailtje: mail@LukasArt.nl

De (houten) Camper Stokes zonnerecorder werd in de 19e eeuw gebruikt in weerkundige observatoria om (globaal) de hoeveelheid zon te meten. Het houten bakje kon een half jaar gebruikt worden: van 21 dec t/m 21 juni of van 21 juni t/m 21 dec. De zon laat een brandspoor achter per dag. Iedere dag zit het brandspoor net boven of onder het brandspoor van de vorige dag. Dit vrij eenvoudige meetinstrument is later verbeterd zodat je er een strook papier in kan leggen en dat elke dag vervangen kan worden voor een preciezere meting. Een aantal maanden geleden schreef Karel Knip in de NRC hierover. De meeste recente, digitale versie van het instrument om de hoeveelheid zon te meten schijnt slechter te werken dan de versie met kristallen bol.

Voor dit project ben ik op zoek gegaan naar bestaande producten waarmee ik (goedkoop) een zonnerecorder kan maken: een bamboe bakje van 12 cm doorsnede en een kristallen bol van 8 cm. Het moosite resultaat krijgt u met één halfbewolkte dag (vind ik). Het gebruik is voor eigen risico en in verband met brandgevaar zou ik er zeker bij blijven.

Het mooie van dit project vind ik dat het iets vertelt over de natuur waarin we leven en aan het eind van de dag heb je ook nog een mooi chipsbakje!

© 2015 - 2024 LukasArt | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel